MENU
Κάντε κλίκ στην υπηρεσία και ενημερωθείτε!
«Η ρεφλεξολογία στηρίζεται στη θεωρία των ζωνών. Σύμφωνα με αυτήν, το σώμα μας διατρέχεται από 10 κάθετες ζώνες, 5 σε κάθε πλευρά, όπου κάθε δάκτυλο αποτελεί και μία ζώνη. Οι ζώνες αυτές εμπεριέχουν και τους "μεσημβρινούς" (τα κανάλια της ζωτικής ενέργειας), αλλά και όλα τα συστήματα του οργανισμού, που μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία που έχουν συμβάλλουν στην αρμονία και την ισορροπία του οργανισμού. Πολλές φορές διαταράσσεται αυτή η αρμονία από εντάσεις (π.χ., μυϊκός σπασμός), από τοξίνες ή από νευρικές εντάσεις (όπως, π.χ., τα γάγγλια). Ο ρεφλεξολόγος έρχεται να ξεμπλοκάρει αυτές τις εντάσεις και να ενεργοποιήσει τον οργανισμό, ώστε να βρει την ισορροπία και την αρμονία του. Στα αντανακλαστικά σημεία απεικονίζεται η συσσώρευση όλων αυτών των τοξινών και των νευρικών εντάσεων σαν "γρομπαλάκι"» εξηγεί ο Μιχάλης Κυριακίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων.
Τόσο μέσω των κάθετων ζωνών όσο και μέσω των οριζόντιων γραμμών στις οποίες χωρίζεται νοητά το πέλμα, είναι εφικτό να προσδιοριστεί επακριβώς ποιο σημείο του οργανισμού παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα ή μπλοκάρισμα. Το σύστημα πιέσεων της ρεφλεξολογίας λύνει σταδιακά τα «γρομπαλάκια» που εντοπίζει ο θεραπευτής, αλλά κυρίως στοχεύει στην πλήρη χαλάρωση του σώματος.
«Το σημαντικότερο όφελος που προσφέρει η ρεφλεξολογία είναι η ικανότητα της να μειώνει το στρες και να οδηγεί σε βαθιά χαλάρωση. Σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης το σώμα έχει την ευκαιρία να αυτοθεραπεύεται και να λει τουργεί πιο αποτελεσματικά. Ενα άλλο θετικό αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας, που με τη σειρά της καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και τις ακαθαρσίες» διαβάζουμε στο βιβλίο «Ρεφλεξολογία» (εκδ. Αλκυών) της Inge Dougans, ιδρύτριας του Συλλόγου Ρεφλεξολόγων στη Νότια Αφρική, και της μαθήτριας της Suzanne Ellis.
Η ρεφλεξολογία αποτελεί συμπληρωματική αγωγή, που μπορεί κάλλιστα να συνεργάζεται με τη συμβατική ιατρική, όπως και με άλλες συμπληρωματικές αγωγές. Ο ρεφλεξολόγος δεν προβαίνει σε «διάγνωση», δεν συνταγογραφεί, ούτε παρεμβαίνει στη φαρμακευτική αγωγή του θεραπευομένου. Η δική του συμβολή είναι να αποφορτίσει και να ενδυναμώσει τον οργανισμό του. Είναι αυτή η συμβολή μετρήσιμη; «Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί στη Δανία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, αλλά και στη χώρα μας. Μια τέτοια μελέτη έχει πραγματοποιηθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στην Α Καρδιοχειρουργική Κλινική όπου εφαρμόστηκε ρεφλεξολογία προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Η έρευνα έδειξε σημαντική βελτίωση στα επίπεδα άγχους προεγχειρητικά και στην αίσθηση πόνου μετεγχειρητικά», σημειώνει ο Μιχάλης Κυριακίδης.
Η ρεφλεξολογία είναι αναγνωρισμένη συμπληρωματική αγωγή στη Γερμανία, στην Αγγλία και στη Ν. Αφρική. Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης του επαγγέλματος και, αν τελικά ολοκληρωθεί, η ρεφλεξολογία θα είναι το πρώτο επάγγελμα συμπληρωματικών αγωγών που θα το επιτύχει.
Μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, το Άλσος Βέίκου περιβάλλεται από τους δήμους Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Χαλανδρίου, Νέου Ηρακλείου και Αμαρουσίου και αποτελεί ιδανικό τόπο συνάντησης και χαλάρωσης. Μέσα στο καταπράσινο Άλσος Βείκου, με Θέα τη πίσινα και με πείρα 35 χρόνων στη διοργάνωση εκδηλώσεων,διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μείνει η δεξίωση σας αξέχαστη σε σας και τους καλεσμένους σας.
Η πιεσοθεραπεία δεν αποτελεί νέα μέθοδο. Περίπου 5.000 χρόνια πριν, οι Κινέζοι εφάρμοζαν τέτοιες μεθόδους με αρχές παρόμοιες με εκείνες του βελονισμού. Δεν ήταν οι μόνοι. Στην Αίγυπτο και στην Ινδία έχουν βρεθεί τοιχογραφίες σε τάφους που παρουσιάζουν έναν συγκεκριμένο τρόπο πίεσης των πελμάτων. Στην Ανκμαχόρ, στη Σαχάρα, μάλιστα, βρέθηκε τοιχογραφία του 2330 π.Χ. σε τάφο γιατρών, όπου φαίνονται δύο άνθρωποι να εφαρμόζουν τεχνική πίεσης σε πέλματα και παλάμες. Εφαρμογές πιεσοθεραπείας αναφέρονται επίσης στα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, όπως στα Τρίκκης,Τιθορέας, Κω, Ιερού, Αμφιαράειου και Επιδαύρου.
Την ευεργετική επίδραση των πιέσεων και των μαλάξεων ενστερνίζεται και η ρεφλεξολογία. Στην ουσία πρόκειται για μια ολιστική μέθοδο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αυ τοθεραπευτικής δύναμης του οργανισμού μέσω ενός συστήματος πιέσεων σε συγκεκριμένα σημεία των άκρων.
«Αντανακλαστικά» σημεία, σημεία δηλαδή που αντιστοιχούν σε όργανα, σε αδένες και μυϊκούς ιστούς, υπάρχουν στα πέλματα, στα χέρια και στα αφτιά. Οι ρεφλεξολόγοι δουλεύουν περισσότερα τα πέλματα, καθώς είναι πιο ευαίσθητα (αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως εκεί καταλήγουν περίπου 7.200 νευρικές απολήξεις). Στην αρχή κάθε συνεδρίας ο θεραπευτής μπορεί να συμπεριλάβει επίσης πιέσεις στα αφτιά και στα χέρια. Η εφαρμογή της μεθόδου μόνο στα αφτιά ή στα χέρια προτιμάται αν το πρόβλημα αφορά το άνω τμήμα του σώματος -πάνω από το διάφραγμα- ή αν συντρέχουν κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι υγείας που αποκλείουν τα πόδια, όπως έντονο πρόβλημα φλεβίτιδας.
Ανθοθεραπεία Τι κάνει: Τα ανθοϊάματα, με πιο γνωστά εκείνα του Μπαχ και της Αυστραλίας, προέρχονται από λουλούδια φυτών και δέντρων και χορηγούνται σε αραιωμένη μορφή για ψυχικές παθήσεις. Όπως εξηγεί η Μαρίνα Αγγελή, ιατρός-ψυχίατρος: «Τα ανθοϊάματα παρασκευάζονται σε υγρή μορφή. Κάποιος πίνει μερικές σταγόνες από το ενδεδειγμένο ανθοΐαμα συνήθως τρεις τέσσερις φορές την ημέρα, όσο καιρό χρειάζεται. Όταν χρησιμοποιηθούν σωστά έχουν θεαματικά και πιο γρήγορα αποτελέσματα σε σχέση με τις κλασικές θεραπείες. Σαν αυτοτελής προσέγγιση βοηθούν πολύ όσους γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν μόνοι τους ή εκείνους που απευθύνονται σε κάποιον ο οποίος έχει εκπαιδευτεί. Τι τονίζουν οι γιατροί: Οι ουσίες αραιώνονται σε αλκοόλ. Στην περίπτωση που σε κάποιους ασθενείς η κατανάλωσή του δεν συνιστάται (π.χ., αλκοολικοί και παιδιά), το αντικαθιστούν με υγρή γλυκερίνη. Πού να απευθυνθώ: Σε εκπαιδευμένους θεραπευτές.
Το νόημα της ευτυχίας δεν είναι για όλους το ίδιο. Ορισμένοι την ταυτίζουν με τον πλούτο, άλλοι με την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα ή τη φήμη… Για πολλούς αρκεί μια αγκαλιά, ένας καλός λόγος, ένα χαμόγελο και η αίσθηση ότι οι άνθρωποι γύρω τους είναι καλά, για να νιώσουν και οι ίδιοι ευτυχισμένοι. Είναι αλήθεια ότι η «συνταγή» της πολύτιμης ευτυχίας αλλάζει διαρκώς ανάλογα με την εποχή που ζούμε και τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα πράγματα. Ωστόσο, κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι απαραίτητα συστατικά της «συνταγής» είναι η πνευματική διαύγεια, η ηρεμία και η καλή διάθεση. Με τη βοήθεια του φυσικοπαθητικού και ρεφλεξολόγου κ. Μιχάλη Κυριακίδη, επιλέξαμε τα βότανα που φημίζονται για την ιδιότητά τους να διώχνουν τη θλίψη, να τονώνουν το σώμα, να αυξάνουν την ενεργητικότητα και να «καθαρίζουν» το νου. Αναμφίβολα ένα φλιτζάνι με βασιλικό ή γλυκόριζα δεν έχει μαγικές ιδιότητες, είναι όμως ένας πολύτιμος σύμμαχος που θα μας φέρει πιο κοντά στην πνευματική ισορροπία και την ψυχική γαλήνη.
Ο κρίνος της χαράς - κρόκος κοζάνης
Ο κρόκος ή σαφράν είναι ένα είδος κρίνου που απαντάται σε πολλούς πολιτισμούς και στον οποίο αποδίδεται πλήθος ιδιοτήτων. Καταπολεμά το άγχος, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύει τη μνήμη, ενώ θεωρείται ότι έχει και αντιγηραντική δράση. Λέγεται ότι ο Δαλάι Λάμα τρώει κάθε πρωί μια μεγάλη κουταλιά κρόκου για μακροζωία και πνευματική διαύγεια, ενώ στην Ινδία προστίθεται κρόκος στα γαμήλια εδέσματα, για να είναι φωτεινή και ευτυχισμένη η ζωή του ζευγαριού. Στην αγορά θα βρούμε κρόκο σε νηματίδια και σε σκόνη. Μπορούμε είτε να ρίξουμε μια πρέζα στη σαλάτα είτε να βάλουμε λίγα νηματίδια κάτω από τη γλώσσα για άμεση απορρόφηση.
Το μαγικό ταραξάκο
Ιαματικό, θεραπευτικό, καταπληκτικό, μαγικό… Η πληθώρα των χαρακτηρισμών που αποδίδονται στο ταραξάκο οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πολύπλευρη δράση: τονώνει τον οργανισμό, αλλά και την πνευματική διαύγεια, χαρίζει αίσθημα ευεξίας και βοηθά στην καλή ηπατική λειτουργία. Φύεται σε όλη την Ευρώπη, την Βόρεια Ασία και την Αμερική. Είναι ασφαλές βότανο με ήπια δράση.
Η ρίζα της ζωής
Το τζίνσενγκ, η πασίγνωστη κινεζική ρίζα, διεγείρει το νευρικό σύστημα, τονώνει τις σωματικές και διανοητικές λειτουργίες, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως -ιδιαίτερα στην Ανατολή- ως αντικαταθλιπτικό. Από την άλλη μεριά, όμως, η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, καθώς και αύξηση της πίεσης, γι’ αυτό και καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υπέρτασης και να μη γίνεται χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διαλείμματα.
Το γλυκό αγχολυτικό
Η γλυκόριζα ή γλυκύρριζα θεωρείται ότι ρυθμίζει την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού, αλλά επειδή αυξάνει την πίεση του αίματος πρέπει να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς. Δρα ως τονωτικό και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Αποτελεί, λοιπόν, μια γλυκιά λύση για πνευματική ισορροπία. Ωστόσο, καλό είναι να την αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλό σάκχαρο, υπέρταση, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, ηπατική κίρρωση, νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και οι εγκυμονούσες.
ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ Το βοτάνι της ψυχής
To βαλσαμόχορτο είναι γνωστό με διαφορετικά ονόματα, όπως υπερικό το διάτρητο, σπαθόχορτο, βοτάνι του Αγίου Ιωάννη, και του αποδίδονται πολλές δράσεις: είναι διεγερτικό, τονωτικό, καταπολεμά την αϋπνία, τη νευρικότητα και την ευερεθιστότητα. Επίσης, υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό, αποτελεσματικό στις περιπτώσεις μέτριας κατάθλιψης. Το βαλσαμόχορτο φύεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ενώ στην Κρήτη συναντάμε 9 διαφορετικά είδη του φυτού. Χρειάζεται, ωστόσο, μέτρο στη χρήση του, επειδή σε περίπτωση υπερβολικής λήψης μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ναυτία και ξηροστομία.
Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Πάνω από 30 κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της για την κλινική κατάθλιψη. Είναι ένα πολύ αξιόλογο φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μελετάται από ερευνητές του AIDS. Μπορεί να ενεργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και παρέχει πολύτιμη ανακούφιση εκείνων που υποφέρουν από άγχος, ένταση και στρες Αν και δεν συνιστάται για σοβαρή κλινική κατάθλιψη, μπορεί να βοηθήσει για περιστασιακή που δεν απαιτούν επαγγελματική θεραπεία. Νέες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης προκύπτουν από μελέτη στη Γερμανία. Το βότανο, γνωστό στην Ελλάδα και ως σπαθόχορτο ή βάλσαμο, αποδείχθηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο. Αν και οι 244 εθελοντές της μελέτης δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες (η συχνότερη ήταν γαστρεντερικές ενοχλήσεις), οι γιατροί συνιστούν προσοχή στη χρήση του βοτάνου. Καθώς το βαλσαμόχορτο πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι ως φάρμακο, οι δόσεις των δραστικών ουσιών που περιέχει δεν είναι σταθερές, ενώ για το ίδιο το βότανο δεν είναι γνωστή η μακροπρόθεσμη ασφάλειά του. Επίσης, είναι πιθανό να επηρεάζει το μεταβολισμό ορισμένων ένζυμων και να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.
Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum ή υπερικόν το διάτρητο) παράγει στα κίτρινα άνθη του ουσίες, όπως η υπερικίνη, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως ήπιο ηρεμιστικό. Στη γερμανική μελέτη, το βαλσαμόχορτο ανακούφισε από την κατάθλιψη τους μισούς από τους ασθενείς που το έλαβαν, ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ένα τρίτο. – Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες – Προστατεύει την κάρδια από καρδιαγγειακές ασθένειες – Ενισχύει τη διανοητική λειτουργία και την πνευματική διαύγεια – Συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης – Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες Οι γιατροί στις ΗΠΑ είναι όλο και περισσότερο εξοικειωμένοι με τις λεπτομερείς χρήσεις και τους κινδύνους του βαλσαμόχορτου ως θεραπεία. Στη Γερμανία, όπου δεν πωλούνται ελεύθερα, οι γιατροί γράφουν εκατομμύρια συνταγές ετησίως για το βαλσαμόχορτο ως θεραπεία της κατάθλιψης και δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών. Στη Βρετανία, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν βαλσαμόχορτο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, τις διαταραχές του ύπνου και τον πόνο νεύρων. Είναι ένα σχετικά ασφαλές χορτάρι.
Τα κρούσματα της κατάθλιψης αναμένεται να αυξηθούν με ιλιγγιώδη ρυθμό όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, όσο η ανασφάλεια αυξάνεται και οι σχέσεις των ανθρώπων ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Την επόμενη 20ετία εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα είναι η σοβαρότερη νόσος στο δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και οι έρευνες, συνηγορούν στο ότι για τα σοβαρά περιστατικά, τα αντικαταθλιπτικά -είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία- μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να αναδυθούν από την άβυσσο της κατάθλιψης. Για την ήπια μορφή της νόσου όμως -δηλαδή για τις περιπτώσεις που είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, έστω και με κάποια δυσκολία, στις καθημερινές μας δραστηριότητες-, ενδέχεται να φανούν χρήσιμα τα γιατροσόφια της φύσης.
Τα άνθη της ηρεμίας
Τα αιθέρια έλαια του περγαμόντου, του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού θεωρείται ότι έχουν ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Ειδικότερα, το περγαμόντο βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης και φόβου, το τριαντάφυλλο δρα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αλλά και αφροδισιακά, ενώ το γιασεμί βοηθά σε καταστάσεις φόβου, κατάθλιψης, στρες και εξάντλησης. Πώς: Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα δοχείο με αχνιστό νερό, αρωματίζοντας έτσι το χώρο μας, ή να ρίξουμε 5-6 σταγόνες στην μπανιέρα ή 1-2 σταγόνες στο μαξιλάρι μας. Εάν θέλουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε το περγαμόντο με το γιασεμί ή με το τριαντάφυλλο.